ΥΓΕΙΑ

Όλα σε έναΥποσχόμενο το πειραματικό «πολυχάπι» για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό

Ορλάντο, Φλόριντα

Ένα χάπι που συνδυάζει χαμηλές δόσεις ασπιρίνης με δραστικές ουσίες για την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη θα μπορούσε να μειώσει περίπου στο μισό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, δείχνει μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία.
Η πειραματική κάψουλα της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Cadila, σχεδιασμένη να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, ήταν σχεδόν το ίδιο αποτελεσματική όσο καθένα από τα συστατικά της ξεχωριστά. Επιπλέον, δεν προκάλεσε περισσότερες παρενέργειες, ανακοίνωσαν οι επικεφαλής της μελέτης στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται επίσης στην έγκριτη βρετανική επιθεώρηση Lancet.
Θα περάσουν πάντως χρόνια περαιτέρω δοκιμών μέχρι να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα και να καθοριστούν οι κατάλληλοι συνδυασμοί δόσεων, διευκρίνισαν οι γιατροί.
Η κάψουλα περιέχει χαμηλές δόσεις ασπιρίνης (που μειώνει την πηκτικότητα του αίματος), τρεις ουσίες την πίεση (ατενολόλη, ραμιπρίλη και το διουρητικό θειαζίδη) και μια στατίνη για τη χοληστερόλη (συμβαστατίνη).
Δυσκολίες
Η ιδέα της δημιουργίας ενός «κοκτέιλ» κατά της καρδιαγγειοπάθειας συζητείται εδώ και μια δεκαετία, πολλοί όμως πίστευαν ότι η προσέγγιση αυτή θα αποδεικνυόταν ανέφικτη. Ορισμένοι από τους σκεπτικιστές υποστήριζαν ότι ο συνδυασμός πέντε ουσιών θα πενταπλασίαζε τις παρενέργειες. Αλλοι επισήμαναν ότι ορισμένοι ασθενείς θα λάμβαναν ουσίες που δεν χρειάζονταν, ή, αντίθετα, σε μικρότερες ποσότητες από το ενδεδειγμένο.
Οι προειδοποιήσεις διαψεύδονται τώρα από τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα για το πολυχάπι. «Πριν από αυτή τη μελέτη, δεν υπήρχαν καθόλου δεδομένα για το κατά πόσο ήταν δυνατό να συνδυαστούν πέντε δραστικά συστατικά σε ένα χάπι. Διαπιστώσαμε ότι γίνεται» δήλωσε ο Σάλιμ Γιούσουφ του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο, επικεφαλής του πειράματος.
Αρκετές φαρμακοβιομηχανίες άρχισαν να πειραματίζονται με την ιδέα όταν έληξαν οι πατέντες για ορισμένα φάρμακα κατά της καρδιοπάθειες και μπορούσαν πια να δημιουργήσουν γενόσημα (φασόν) σκευάσματα.
Η δημιουργία της πολυκάψουλας ήταν περίπλοκη διαδικασία -πολύ πιο περίπλοκη από την απλή ανάμειξη των συστατικών. Οι κάψουλες έχουν ειδικές επικαλύψεις και άλλα συστατικά που ρυθμίζουν το ρυθμό απελευθέρωσης της δραστικής ουσίας στο αίμα.
Αποτελεσματικότητα
Η Cadila Pharmaceuticals φαίνεται ότι τα κατάφερε. Η πειραματική της κάψουλα δοκιμάστηκε σε 2.053 άτομα 45-80 ετών τα οποία δεν έπασχαν από καρδιοπάθεια αλλά παρουσίαζαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου -υψηλή πίεση ή χοληστερόλη, διαβήτη, παχυσαρκία ή κάπνισμα.
Τετρακόσια άτομα έλαβαν το πολυχάπι, ενώ οι υπόλοιποι χωρίστηκαν σε οκτώ ισάριθμες ομάδες και έλαβαν τα μεμονωμένα δραστικά συστατικά ή συνδυασμούς τους, για λόγους σύγκρισης.
Το πολυχάπι αποδείχθηκε εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση της πίεσης με τα μεμονωμένα φάρμακα κατά της πίεσης και σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικό με τη συμβαστατίνη στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL. Η αντιπηκτική δράση ήταν σχεδόν ίδια στο πολυχάπι και στην ασπιρίνη μόνη της.
Οι παρενέργειες ήταν περίπου οι ίδιες για το πολυχάπι και τα μεμονωμένα δραστικά συστατικά της.
Η μελέτη δεν εξέτασε άμεσα τα ποσοστά μείωσης καρδιαγγειοπάθειας, ωστόσο οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το πολυχάπι θα μείωνε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 62% και το ρίσκο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 48%.
Εκτός από την προληπτική του δράση, το πολυχάπι θα είχε πλεονεκτήματα και όσον αφορά την ψυχική κατάσταση των ασθενών. «Όποιος παίρνει φάρμακα γνωρίζει ότι κάθε χάπι που βλέπει στο χέρι του τον κάνει να νιώθει πέντε χρόνια πιο γέρος» σχολίασε ο Τζέιμς Στάιν του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.
«Οι ασθενείς πραγματικά αντιδρούν στο φορτίο των χαπιών» και πολλές φορές αμελούν να πάρουν τα φάρμακά τους, επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου