ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού η 22α Μαρτίου και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν μείωση των υδάτινων αποθεμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη και μόλυνση του νερού, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Σημαντικές είναι οι παρατηρήσεις της καθηγήτριας στο τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας, Αθηνάς Μαυρίδου, τόσο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, όσο και το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τις λοιμώξεις που μεταδίδονται από το νερό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) στη Νάξο.
Βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που παραθέτει η κ. Μαυρίδου στην Ελευθεροτυπία, το 15% της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως οφείλεται στο κακής ποιότητας πόσιμο νερό.
«Συνολικά πεθαίνουν ετησίως περίπου 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο» δηλώσει, επισημαίνοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι το κόστος του καθαρού νερού, εφόσον οι εταιρείες πλέον είναι ιδιωτικές».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νότιος Αφρική, όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε το 2000 και καθώς ο κόσμος έπινε ανεξέλεγκτο νερό ξέσπασε τεράστια επιδημία χολέρας. Επίσης, στη Βολιβία είναι γνωστή η εξέγερση της Κοτσαμπάμπα επειδή η ιδιωτική εταιρεία Μπεχτελ απαγόρευσε ακόμη και τη χρήση του βρόχινου νερού δωρεάν.
Η κ. Μαυρίδου τονίζει, επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή έχει μειώσει το νερό σε πολλές περιοχές του πλανήτη και εξαιτίας της λειψυδρίας ο κόσμος καταφεύγει σε κακής ποιότητας νερό.
«Την τελευταία 5ετία έχει παρατηρηθεί διπλασιασμός των καταστροφικών φαινομένων σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, με πολλές επιπτώσεις στην ποιότητά του. Στον υγειονομικά ανεπτυγμένο κόσμο οι λοιμώξεις οφείλονται στην ανεπαρκή επεξεργασία και τις κακές συνθήκες διανομής του νερού» υποστηρίζει.
Η ίδια καταγγέλλει, ωστόσο, την αδιαφορία της πολιτείας αφού όπως αναφέρει κανένα υπουργείο δεν συμμετέχει, ούτε στηρίζει το Συνέδριο στη Νάξο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου